Ghee/ Unt clarifiat

Despre ghee ați tot auzit prin rețetele mele. Untul clarifiat folosit de muuuuult timp în medicina ayurvedică și tolerat bine chiar și de către cei ce au probleme în a tolera lactatele animale. Google it. E foarte bun și pentru hidratarea pielii sau a buzelor 😉.

Untul local pus pe foc mic până începe clarifierea

Îmi place mult aroma și în plus față de untul obișnuit e că rezistă la temperaturi mai mari de gătire, fără să se ardă, și se poate păstra și la temperatura camerei. Când nu îl procur din magazinele dm, mi-l fac singură, topind untul integral (85% grăsime) la foc mic până se limpezește și particulele albe ce vin eliminate sunt bine separate. Se scurge prin strecurătoare și se păstrează în borcan.

Untul clarifiat după ce am cules materia albă

Îmi place să îl folosesc când sotez, la unele praline, supe/ciorbe, cam în orice. Iubesc its nutty flavour (că nu știu să explic aroma lui mai pe românește :)) și l-aș folosi la cam orice. Materia albă culeasă, proteina din lapte eu o adaug la ciorbele cu lactate gen cea de pui a la grec, sau în cozonac, etc.

Materia albă culeasă care se adună la suprafață în timpul clarifierii

Mie îmi place să-l păstrez la frigider unde rezistă săptămâni bune, dar se poate păstra și la temperatura camerei (textura fiind ca de untură), fiind practic grăsimea pură din lapte, motiv pentru care și unii vegani folosesc ghee.

După răcire se solidifică precum untura

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*