“Lapte” de pasăre și spumoasă

cu căpșuni și miere și lapte de caju

Laptele de pasăre e unul din deserturile mele preferate, din copilărie; cu toate astea nu l-am mai făcut de mult, până recent când l-am servit la un restaurant din Cluj. Am observat că apăruse în meniul câtorva restaurante în ultimii ani ca desert, și mi s-a părut o idee foarte faină să avem în meniuri și ceva autohton, deșiiii am ceva dubii în privința originii acestui desert, și asta pentru că știu că există și în bucătăria portugheză.

“Norișorii” din laptele de pasăre pictați cu picățele de căpșuni

Au fost dăți când reduceam caloriile și foloseam ca îndulcitor xilitol și pentru rețeta asta, dar acum pentru că o parte am păstrat ca spumoasă cu căpșuni și în ultima vreme aleg mai mult variantele neprocesate chiar și ca îndulcitori, am folosit miere (de rapiță, cum altfel?! ;).

Spumoasă cu căpșuni și miere. Basic.

INGREDIENTE

  • 3 ouă
  • 3 linguri de miere de rapiță
  • 1 lingură de amidon (opțional)
  • 1 cană bună de lapte (eu am folosit de caju homemade)
  • zeamă de lămâie
  • câteva căpșuni
  • vanilie

INSTRUCȚIUNI

  1. Ouăle la temperatura camerei (musai!), se separă cu grijă, iar albușurile se bat spumă fermă cu puțină zeamă de lămâie.
  2. Se rad mic sau se zdrobesc cu furculița vreo 4 căpșuni, și se încorporează cu grijă în spuma bătută.
  3. Într-o tigaie se pune cam un deget de lapte sau apă și se iau “norișori” cu lingura, din spuma cu căpșuni, și se așează aerat în tigaie, și se coc la abur cu capac.
  4. Separat, din cana de lapte+gălbenușurile+mierea (se poate adăuga doar la final după ce se mai răcește crema, dar, atenție, o va mai subția)+vanilia+amidonul (eu nu am folosit deoarece galbenușurile și laptele de caju au îngroșat suficient ) se face la foc mic un sos tip mousseline, fluid, dar grosuț. Se mai ajustează de dulce. Eu adaug și puțină coajă de lămâie netratată.
  5. Când “norișorii” s-au gătit, se pot lua pe un platou sau porționa, iar laptele rămas se strecoară peste sosul de vanilie și se omogenizează. (dacă ați folosit apă, aceasta se poate arunca)
  6. Se toarnă apoi cu grijă sosul de jur împrejurul “norișorilor” și se poate servi.
  7. O parte din spuma bătută, cu căpșunii încorporați, poate fi păstrată ca atare, la care mai adăugați niște miere de rapiță după gust. Încorporați de jos în sus cu mișcări circulare. Aceasta va putea fi servită drept spumoasă cu căpșuni.
Just as perfect as known, as it should be.

Pare greu de crezut, poate, dar chiar iese foarte bine, și foaaarte bun la gust. Mie îmi place să servesc laptele de pasăre atât cald, cât și rece. Căpșunile au fost o idee venită pe loc, deoarece eu am avut niște albușuri în plus, și am decis să fac și spumoasă, și văzând că se comportă bine la abur, mi-am zis că poate fi un upgrade al rețetei, alături de schimbarea îndulcitorului. Sunt curioasă cum vi se va părea vouă. 😉

Lapte de pasăre și spumoasă cu căpșuni și miere

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*