Mini ișlere fără zahăr

rețeta mai simplificată

Un desert destul de caloric și greoi pentru ficat, da, așa e. Rețeta ce o aveam cândva, avea crema pe bază de unt și gălbenuș, deci și mai greoi. Aceasta are drept cremă un ganache bătut și aromatizat cu rom, deci ceva mai ușor pt digestie și bilă (contează și atât cât e).

mini ișlerele delicioase

Și ca să fie și mai ușor pt digestie, am ales mini-size ca să știți când să vă spuneți stop (dacă o să puteți :)) și să nu fie prea mult dacă le făceam mari, cum se fac tradițional. Așadar, pregătiți o formă de tăiat aluatul rotundă de cam 3-4 cm diametru. Merge și un păhărel de shot (țuică, tequilla, etc sau măsură pt cocktail).

INGREDIENTE

Biscuitele:

 • 100 gr unt moale
 • 70 gr xilitol râșnit (zahăr pudră)
 • (esență) vanilie, după gust
 • 150 gr făină la alegere (eu am folosit 40 gr de orez+ 40 gr de ovăz fără gluten + 70 gr mix fără gluten Baukhof)
 • 70 gr nucă măcinată

Crema ganache:

 • 60 gr smântână pt. frișcă lichidă fierbinte
 • 60 gr ciocolată neagră fără zahăr
 • 5 gr esență rom

Glazura:

 • 70 gr ciocolată neagră fără zahăr
 • 10 gr ulei+unt

INSTRUCȚIUNI

 1. Întâi veți începe cu ganache-ul pentru a apuca să se răcească. Într-un bol de sticlă/ceramic, turnați smântâna pt frișcă fierbinte și ciocolata tocată. Lăsați câteva minute apoi amestecați pentru omogenizare adăugând și romul. Dați la rece sau așezați bolul în alt bol cu apă rece/gheață, pt răcire, apoi la frigider până se coc și răcesc biscuiții.
 2. După acest răstimp, se bate crema cu un mixer până se spumează dar nu mai mult pentru a nu fi prea tare și nemaleabilă!
 3. Într-un bol se pune untul moale, xilitolul râșnit și se mixează cu robotul de bucătărie până devine cremos și nu se mai simt cristale de îndulcitor. Se adaugă esența de vanilie, făina, nuca măcinată și se omogenizează fără a insista prea mult. Nu se frământă. Aluatul se înfoliază sau introduce intr-o pungă și se dă la frigider pentru a se întări timp de 1-2 ore.
 4. După cele 1-2 ore preîncălziți cuptorul la 170 gr. C (căldură sus-jos). Înfăinați suprafața de lucru și întindeți aluatul în foaie de cam 3 mm grosime (nu prea subțire pentru că riscați să rămâneți cu aluat surplus). Decupați cu forma de decupat rotundă aleasă și așezați pe tava tapetată cu foaie de copt, fără a lăsa prea mari distanțe între ele, căci nu vor prea crește la copt. Coaceți timp de aprox. 12 minute.
 5. Scoateți cu grijă tava și lăsați să se răcească complet, apoi uniți câte două cu crema ganache, formând astfel fursecul final. Glazurați și dați la rece pentru a se întări. Pentru aceasta (glazura), topiți ciocolata împreună cu untul și uleiul, omogenizați și folosiți imediat.
ișlere fără gluten și fără zahăr

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*