un mesh up între snickers și banoffee pie
Caramelul e destul de iubit de către mulți, și nu prea dai rateu cu el, fie că e tort, cozonac, sau înghețată (de caramel sărat, mmmmm). V-ați prins, iubesc caramelul, așa că i-am dedicat o rețetă specială pentru cozonac cu caramel și nuci coapte, și un tort cu cremă de caramel și banane (inspirat de tarta banoffee) și cum am dat peste o rețetă de swiss roll snickers cu caramel, oh, man, I had to make it my own way.
Cum orice numit snickers e foarte dens și caloric, am făcut propriile adaptări la rețetă. Sunt încântată de ceea ce a rezultat, mai ales că din prima zi s-a mâncat jumătate (câte 2-3 porții de persoană) și rezultă o ruladă mare și babană :))
INGREDIENTE
Blat:
- 5 ouă
- 100 gr xilitol (sau eritrit dacă sunteți diabetici)
- 90 gr făină bio albă (tip 550/650 sau 480)
- 3 linguri tărâțe (opț.)
- 30 gr cacao de bună calitate
- 5 gr praf de copt (opț.)
- 40 ml ulei neutru
Caramel cu arahide:
- 100 gr melasă granulată +zahăr brun (cam 3 linguri)
- 50 gr unt
- 150 ml smântână pentru frișcă
- 70 gr arahide coapte și sărate (puteți înlocui cu migdale coapte), tocate grosier
Crema de frișcă+ creamcheese:
- 150 gr cremă de brânză (creamcheese)
- 50 gr zahăr de cocos
- 150 ml smântână pentru frișcă
- o banană feliată
Glazura:
- 80-100 gr ciocolată fără zahăr
- 20 ml ulei vegetal neutru
- 50 gr arahide coapte, tocate grosier
INSTRUCȚIUNI
- Se preîncălzeste cuptorul la 160 gr. C și se pregătește o tavă pentru ruladă (30×40 cm), fie tapetată cu hartie de copt, fie folosiți cea de la tupperware pentru rulade și macarons, care e minunată pentru așa ceva.
- Ouăle la temperatura camerei (musai!), se separă cu grijă, iar albușurile se bat spumă fermă cu puțină zeamă de lămâie, apoi se bat în continuare adăugând xilitolul până acesta se dizolvă.
- Se încorporează și gălbenușurile, pe rând, în spuma bătută, apoi uleiul.
- Se amestecă bine făina, tărâțele, cacaoa și praful de copt, și se adaugă în tranșe peste ouăle bătute, încorporând cu grijă cu spatula.
- Compoziția se toarnă în tavă, se nivelează, și se coace la cuptor timp de aprox. 30 min.
- După coacere, se răstoarnă cu grijă pe un prosop de bucătărie umed, dar stors, sau pulverizat cu apă, cum fac eu, și se rulează menținănd astfel până se răcește.
- Pentru caramel, se pune zahărul într-o crăticioară și se topește pe foc, apoi se adaugă untul, și după ce acesta s-a dizolvat, se adaugă și smântâna lichidă și se fierbe la foc mic mic până se evaporă apa din smântână, aproximativ 8-10 min.
- Se adaugă arahidele tocate, se amestecă și se lasă la răcit.
- Pentru crema de frișcă se bate creamcheese cu zahărul de cocos câteva minute, apoi se adaugă smântâna pentru frișcă, se bate în continuare până la îngroșare.
- După ce blatul s-a răcit complet, și caramelul cu arahide la fel, se derulează blatul și se întinde caramelul lăsând marginea de sigilare liberă 2-3 cm.
- Se întinde un strat subtire de cremă, apoi se așează felii cât de subțiri de banane în 3-4 coloane, pe urmă restul de cremă (atenție, posibil să fie un surplus, dar îl puteți servi ulterior cu rulada) și se rulează cu grijă îndepărtând excesul de cremă.
- Se dă la rece minim 2 ore, apoi se glazurează cu ciocolata topită împreună cu uleiul, la care la final se încorporează arahidele.
- Se mai dă minim 30 de minute la frigider, apoi se portionează și se savurează ;).
A rezultat o ruladă mare, dar foarte gustoasă. Inserția de banane a fost binevenită, iar ingredientele alese o fac mai accesibilă multora, și mai slab calorică. Încercați-o. Eu zic că merită 😉