vegan no sugar gingerbread
Zilele trecute am fost provocată de domnișoara mea să o ajut împreună cu colegele ei să pregătim turtă dulce pentru târgul caritabil de Crăciun din cadrul școlii. Am căutat printre rețetele testate de turtă dulce și m-am oprit asupra unei variante care avea și zahăr brun, dar am pregătit și o porție de turtă dulce fără zahăr, îndulcită doar cu miere, la care am testat în premieră glazurare decorativă cu alt îndulcitor natural, potrivit și diabeticilor și celor care țin la siluetă, anume xilitol. A ieșit peste așteptări.
Pentru rețeta de față am adaptat rețeta mea doar cu miere de la blatul pentru prăjitura Albinița, la o variantă vegană, sau de post (aflându-ne în plin postul Nașterii Domnului), iar pentru a decora, am făcut un research rapid, și am adaptat un icing cu zahăr pudră la varianta cu xilitol, fiind îndulcitorul meu preferat ca alternativă la zahăr când e nevoie să contez pe structura chimică a granulației tipice pentru ca aceasta să aibă ținută, la aplicare și ulterior, și să se usuce la fel de frumos și să reziste. Am avut emoții, dar a ieșit fix ce trebuia. Așadar:
INGREDIENTE
Aluat:
- 300 gr făină integrală (grâu sau alac/speltă)
- 300 gr făină albă (grâu sau alac/speltă)
- 1 lingură mix condimente turtă dulce
- 1/2 linguriță cuișoare măcinate
- 1 linguriță scorțișoară
- 10 gr bicarbonat de sodiu
- 10 gr praf de copt
- un praf de sare
- 300 gr miere (de rapiță & polifloră/de mană)
- 100 gr unt vegan + ulei de cocos
- 1 banană mică, pisată/ înlocuitor de ou
- ~ 6 linguri lapte vegetal
Glazură/ Icing:
- 100 gr xilitol, râșnit
- ~2 linguri apă
- vanilie
INSTRUCȚIUNI
- Se pune mierea și untul + uleiul (raport variabil, după cum aveți) într-o crăticioară, pe foc mediu până se topește grăsimea și bulbucește câteva minute, apoi se lasă la răcit până compoziția e doar dezmorțită.
- Se amestecă într-un bol ingredientele uscate, și se adaugă toate cele umede, frământând până se ajunge la un aluat omogen.
- Se preîncălzeste cuptorul la 180 gr. C și se pregătește o tavă (30×40 cm) tapetată cu o foaie de copt.
- Întindeți aluatul cu sucitorul pe suprafața de lucru înfăinată, formând o foaie de aproximativ 3-4 mm. Decupați cu formele dorite, așezați pe tavă și dați la copt aproximativ 10-15 minute (verificați mereu să nu se ardă sau coacă prea tare). Scoateți din cuptor și lăsați la răcit.
- Separat pregătiți glazura amestecând ingredientele până ce xilitolul se dizolvă și are consistența unei paste care curge fără să picure, deci mai grosuță. Testați și ajustați.
- Când turta dulce e complet răcită, formând un triunghi-con (lipit cu scoch) din pungă tip zip-lock tăiată foarte mic la un capăt, decorați pe rând fiecare bucată după plac. (Atenție, masați în poș/con compoziția după pauze mai lungi, deoarece tinde să se întărească și blocheze relativ rapid; dar nu e nimic pierdut, se poate încălzi 2-3 secunde la microunde și se inmoaie și așa)
- Se pot lăsa turtele la aer, neacoperite, câteva ore până la jumătate de zi să se usuce complet glazura/icingul, apoi se păstrează foarte bine în cutii închise etanș până la două săptămâni.
F buna aceasta turta dulce, multumim!
Ma bucur mult ca v-a placut 🙂