adică pancakes de post cu dovleac; ah, și fără gluten
Ce faină surpriză au fost clătitele astea pufoase și bine crescute, fix cum le doream; dar mai presus, nesperat de gustoase. Aveam niște dovleac copt rămas și pofta de a face oareșce rețetă cu dovleac.
Clătitele pancakes sunt printre variantele de mic dejun preferate de mine, și când am dat peste rețeta din care m-am inspirat, a fost ușor să rămân la ea. Mi-a plăcut că au ieșit fix cum trebuie deși am folosit făină fără gluten, nema lactate, nema ou.
INGREDIENTE
- 100 gr piure de dovleac (copt)
- 240 ml lapte vegetal la alegere
- 50-80 ml sirop de arțar/miere de mană sau polifloră
- 3 linguri ulei de floarea soarelui/neutru
- 1 lingură de oțet de mere
- 1 lingură extract/esență de vanilie
- 240 gr făină la alegere (eu am pus mix fara gluten, ovăz fără gluten, si de orez)
- 1 lingură praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- Scorțișoară și ghimbir (,cardamom) pudră, după gust
- coaja rasa de portocala/lamaie bio
- 1 praf de sare
INSTRUCȚIUNI
- Se blenduiește piureul de dovleac împreună cu laptele vegetal (recomand unul care e în combinație cu lapte de orez pentru a fi dulce natural), îndulcitorul și uleiul.
- Se adaugă restul de ingrediente uscate peste compoziția lichidă și se omogenizează bine. Acum se poate ajusta cinsistența completând cu făină sau lapte sau îndulcitor, după gust. Trebuie să rezulte o compoziție mai grosuță încât să nu se împrăștie ușor în tigaie compoziția.
- Se încinge o tigaie antiaderentă la foc mediu și se toarnă din compoziție după plac (fie mai mici, fie mai mari). Se întorc când nu mai lucesc la suprafață și se mai lasă puțin.
- Se pot servi cu smântână de cocos sau unt de arahide și miere sau sirop de arțar, sau gem de fructe.
Eu vă recomand să le încercați stropite cu miere de mană care aduce cu siropul de arțar dacă e de calitate. Mmmm ce poftă îmi fac pozele; trebuie să le mai fac :))
Later edit: si ce faine brioșe ies dacă le dăm la cuptor; și dacă mai avem și un frosting grozav…mmmm!!