Prăjitură cu mălai și portocale

fără gluten, doar cu miere îndulcită

Dorința de a o face a venit după ce l-am văzut pe Jamie Oliver făcând o super ușoară variantă cu portocale roșii , din 5 ingrediente (vezi seria lui de rețete cu doar 5 ingrediente), și amintindu-mi că am mai făcut ceva asemănător în trecut, și a ieșit foarte bun. M-am hotărât să compilez rețetele și să fac propria versiune.

Out of the oven, însiropată

INGREDIENTE

 • 5-6 portocale (roșii dacă găsiți), bio/nestropite (pentru coajă)
 • 150-200 gr miere de rapiță, sau floarea soarelui
 • 3 ouă mari (sau 4 mici), la temperatura camerei
 • 100 gr făină de migdale
 • 150 gr făină fină de mălai
 • 100 ml ulei de măsline/unt topit și răcit
 • cuișoare măcinate, după gust (opț.)

INSTRUCȚIUNI

 1. Spălați portocalele și cele 2 bio (dacă nu veți folosi exclusiv bio) le înjumătățiți și le stoarceți; cojile se păstrează pentru ras.
 2. Portocalele rămase le curățați cu un cuțit de coajă și le feliați așezându-le în forma de copt pregătită cu puțină miere pe fund.
 3. Bateți uleiul/untul împreună cu 2/3 din cantitatea de miere.
 4. Bateți albușurile spumă cu puțină zeamă de lămâie/portocală, , apoi încorporați gălbenușurile, coaja rasă de la cele 2 portocale, cuișoarele măcinate, și făinile treptat și cu grijă, folosind o spatulă. Posibil să nu fie necesară toată cantitatea de făini; ajustați.
 5. Încorporați și compoziția de ulei+miere pe rând și cu grijă să nu pierdeți prea mult volum, și dați la copt în forma aleasă (merge o tavă de 20-23 cm) la 160-180 gr. C timp de 50-60 minute, sau până trece testul scobitorii.
 6. Între timp pregătiți un sos din sucul de portocale stoarse la început și 1/3 din cantitatea de miere. Fierbeți la foc mic până scade cam la jumătate și se îngroașă puțin.
 7. După ce scoateți prăjitura din cuptor, înțepați din loc în loc cu o scobitoare, și turnați siropul peste, ajutându-vă de o pensulă culinară pentru a distribui egal siropul.
 8. După răcire, și după ce siropul s-a absorbit bine, o puteți întoarce pe o farfurie plată și felia.
Have a slice of goodieness

Merge de minune cu smântână acrișoară integrală. Se poate adăuga cuișoare măcinate și la sirop, sau se poate prepara mai mult pentru a folosi și la servire, iar dacă gustul de portocale nu e suficient de intens, puteți adăuga ulei esențial de portocale pur în sirop după răcire, sau peste smântână la servire, cum am făcut eu (vezi foto).

2 Comentarii

 1. Ce fain!
  Poate reușesc să încerc și eu rețeta asta, cu regimul meu.
  Mulțumim!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*