salată rusească de sezon rece cu pește afumat
Am o vecină moldoveancă ce mi-a tot făcut poftă cu salata asta o vreme bună, până când la un moment dat m-a chemat pe la ea să servesc și așa am avut ocazia să văd și eu cum trebuie să fie o salată Șuba autentică și a fost dragoste la prima degustare. Mi-am pus în gând s-o fac și eu acasă.
Desigur, am adaptat la nevoile proprii, anume am schimbat ceapa cu prazul, și fiind post (cu dezlegare la pește), am folosit maioneză vegetală și am renunțat la oul fiert ras.
INGREDIENTE
Blat:
- 2 cartofi, fierți în coajă
- 1 morcov mare, fiert
- 1 sfeclă, fiartă
- 2 bucăți file de macrou/hering afumat
- maioneză (vegană), după gust
- ceapă/ praz tocat mic, după gust
- 1-2 ouă fierte (opț.)
- sare
- piper
INSTRUCȚIUNI
- Se pot fierbe cartofii în coajă împreună cu morcovul (și dacă doriți, puteți adăuga și păstârnac), sfecla se fierbe separat. (De asemenea separat ouăle dacă se folosesc). Se lasă la răcit.
- Se toacă mărunt ceapa sau prazul crud, iar legumele fierte și răcite se rad separat pe răzătoarea mare.
- Se ia un vas yena sau ceramic, etc și se începe cu un strat subțire de maioneză vegană preferată (eu folosesc foarte puțină maioneză, drept pentru care am avut una light cumpărată), apoi stratul de cartof ras care se sărează și piperează, apoi iar maioneză, apoi ceapa/prazul tocat, apoi iar maioneză, apoi morcovul ras care se sărează și piperează, iar maioneză, apoi peștele afumat rupt bucățele cât de mici, maioneză, sfeclă rasă sărată și se încheie cu maioneză, iar dacă ați optat și pentru ou fiert, se finalizează cu acesta ras.
- Se servește cu pâine prăjită călduță.
Aș recomanda această salată pentru sezonul rece mai ales, deoarece legumele proaspete autohtone sunt foarte limitate în țara noastră, iar salata de față e echilibrată, aromată și foarte gustoasă.