cu inserție de dovlecel

cartofi gratinati, cu dovlecel
M-am jucat un pic cu cuvintele zicând inserție, pentru că nu suna bine nicicum “cartofi și dovlecei gratinați” sau “cartofi cu dovlecei gratinați”. Neh, nu era ce trebuie. Așa că mi-a venit cuvântul inserție, pentru că asta și este defapt; am pornit de la o rețetă de cartofi gratinați, și am inserat 2 păturici de dovlecel :)) între straturi (undeva la 30 % dovlecel).

Am să scriu rețeta de bază, și în paranteză adaptările mele cu ce am mai avut prin frigider, pentru că asta a fost, defapt, cartofi gratinați, cu dovlecel și ce am mai avut prin frigider. Iubesc rețetele de gen, care susțin evitarea foodwaste-ului (risipei de hrană) și încerc să aplic cât de frecvent în viața personală.

INGREDIENTE
- 1 kg de cartofi fierți în coajă
- 250 gr feta rasă mare (am folosit aprox. 100 gr br. de capră și aprox.100 gr brânză burduf, și cam 30 gr brânză rasă parmezan)
- 100 gr mozarella (am folosit aprox. 50-70 gr ementaler)
- 150 gr smântână (am folosit 50 gr smântână integrală, și un iaurt grecesc 2%)
- 4 ouă
- unt pentru uns tava yena
- sare și piper
INSTRUCȚIUNI
- Se preîncălzește cuptorul la 200 gr. C, și se unge bine cu unt o tavă yena (aprox 30×25 cm).
- Se fierb cartofii cu puțină sare, se lasă la răcit, și se curăță de coajă.
- Se amestecă într-un bol brânza rasă, smântâna (și iaurtul), și ouăle, sarea și piperul.
- Se feliază cartofii cam de 0,5 cm și se așează în tava unsă, într-un strat, apoi deasupra un strat de rondele de dovlecel, tăiate la fel de subțiri.
- Se toarnă ceva mai mult de o treime din compoziția fluidă, cât să acopere straturile, apoi se repetă cu încă un strat de cartofi și unul de dovlecel, iarăși compoziția fluidă, apoi ultimul strat de cartofi, și ce a mai rămas din compoziție.
- Se rade brânza mozarella (sau ementaler sau ce alt cașcaval alegeți) deasupra, și se dă la cuptor aproximativ 40 de minute, până suprafața e rumenită frumos.
- Se scoate din cuptor și se așteaptă să se tempereze, apoi se poate felia și servi.

Am ales să adaug și dovlecel pentru a rezulta o masă mai echilibrată din punct de vedere al carbohidraților, dar și nutrițional. Am testat rețeta și în varianta originală, și aceasta nu mi s-a părut deloc mai prejos. Ba mai mult, nu s-a sesizat deloc dovlecelul, nici vizual, nici ca gust per total. Noi am servit împreună cu o salată de salată (dovlecelul și salata luate de la piața volantă de la un cuplu de bătrânei) și cine a dorit, cârnăciori subțiri de casă, de la părinți.
