lasagna cu multe legume verzi
De vreo 2-3 ori pe an mi se face poftă/dor de lasagna, și evident, musai să o pot face cât de simplu. Jamie Oliver are două variante fără sos bechamel, una cu ricotta, alta cu cottage cheese. De data asta m-am inspirat din a doua variantă pentru că avea legume verzi, și eu aveam poftă de o lasagna cu legume verzi ce le aveam prin frigider și congelator. Adevăru-i că am schimbat/adaptat rețeta binișor.
Am început cu anșoa, praz pe care le-am tras la tigaia wok împreună, apoi am adăugat dovlecelul, spanacul, mazărea și am ras telemeaua, am adăugat lichidele și am asezonat. Am optat pentru smântână pentru gătit fără lactoză, și mai aveam ceva cottage cheese fără lactoză rămas, singura cu lactoză, dar totuși tolerabilă fiind telemeaua maturată.
INGREDIENTE
- 1/2 praz (sau o legătură de ceapă verde) mărunțit
- 3-4 fileuri de anșoa, cu ulei
- 1-2 căței de usturoi (opț.) marunțiți sau zdrobiți
- 1 dovlecel zucchini, cubulețe
- ~ 200 gr mazăre verde congelată
- o pungă de spanac congelat
- 300 ml smântână pentru gătit (fără lactoză dacă e cazul)
- 200-300 ml apă+legume deshidratate praf/ supă bază de legume
- 200 gr. telemea de oaie maturată, rasă
- ~150 gr cottage cheese (fără lactoză dacă e cazul)
- ~400 gr foi lasagna proaspete (sau făcute în casă)
- coaja de la jumătate de lămâie netratată
- mentă, câteva frunze tocate
- puțin cimbru (opț.)
- parmezan ras
INSTRUCȚIUNI
- În tigaia încinsă se pun fileurile de anșoa, usturoiul, se trag împreună 2 minute, apoi se adaugă prazul cu puțină sare, și se amestecă încă vreo 3 minute.
- Se adaugă dovlecelul, spanacul, mazărea, și se mai trag împreună 2-3 minute, apoi se adaugă celelalte ingrediente rămase, mai puțin cottage cheese, foile de lasagna și parmezanul.
- În tava yena pregătită se așează un strat subțire din sosul cu legume, apoi un prim strat de foi de lasagna, apoi iar un strat de sos peste care se rade parmezan, apoi tot așa până se ajunge la ultimul strat de foi lasagna, peste care se întinde cottage cheese, și dacă v-a rămas un polonic din sosul cu legume, îl puteți blendui rapid, și decora la suprafață și cu acesta, apoi mai radeți ceva parmezan.
- Se coace cam 15-20 de minute la 200 gr. C funcția grill. (urmăriți cu atenție să nu se ardă)
Decorul a fost improvizație last minute, deoarece mă gândeam că dacă rămâne ceva fac o pastă tartinabilă, însă am ales să decorez cu ea minunăția asta de lasagna. Eu am ales să fac aluatul de paste în casă și pentru că nu cumpărasem, dar și pentru că nu se face greu, și am întins foile într-un singur strat cât tava în care am copt. Brânza din sos putea fi ricotta sau urdă sau telemea de capră sau de vacă. Aveți curaj și alegeți sau adaptați după gust. Enjoy!