bonus jeleu de cireșe fără îndulcitori
Să ne înțelegem; magiun înseamnă doar fructul scăzut până ne convine consistența și gustul de dulce. De ce zic asta? Pentru că am fost des întrebată dacă are zahăr, pentru că unii adaugă, pentru că în cazul cireșelor, dacă sunt și foarte dulci, nu e cazul să scadă prea mult încât să se îngroașe tare precum magiunul tradițional de prune.

Cum se face? Aș zice ușor…dar nu chiar :)) , în sensul că e treabă migăloasă scoaterea fiecărui sâmbure. Am încercat în multe feluri; inițial am fiert fructele cu totul, zicându-mi că le voi trece ușor prin sită ulterior… wrong! A fost jale. Apoi am încercat cu un fel de aparat care se găsește de câțiva ani în supermarketuri sau la menaj, dar mai scăpau sâmburi și nu mi-a plăcut, apoi am rămas la a folosi o unealtă manuală care scoate ceva mai rapid sâmburii, chiar dacă tot cireașă cu cireașă.

Am făcut din diverse soiuri, și separat albe/galbene sau roșii, dar și combinate. În final diferența de gust e minoră; mai mult ține de culoare. Dacă puteți face rost de cireșe zemoase și mari, treaba merge foarte ușor, dacă sunt mici…înarmați-vă cu răbdare :)) Un podcast, un audiobook, ceva 😉 în fundal. Și musai mânuși de plastic, altfel vă alegeți cu niște unghii inestetice.

Așadar, cireșele spălate, fără sâmburi, așezate într-o oală încăpătoare, se fierb la foc mediu cu capac, și un deget de apă pe fund (opțional, depinde cât suc au lăsat ele deja) până încep să bulbucească și să elibereze sucurile încât să se observe zeama care aproape le acoperă, apoi se ia capacul, și se continuă fierberea amestecând periodic pentru a nu se prinde de fundul oalei. Se lasă să scadă cam o treime, și apoi se blenduiește (sau doar se zdrobește cu unealta pentru pireu) . Când gustul e suficient de dulce, și s-a atins consistența dorită, se toarnă în borcanele sterilizate, se închid bine, se întorc cu susu-n jos și se dau sub pături până a doua zi când s-au răcit complet.

Atunci când fac magiun, obișnuiesc să iau deoparte, într-un ibric mic, puțină zeamă lăsată de cireșe după ce au fiert măcat jumătate din timp, și mai las să scadă așa, separat, apoi amestec cu un vârf de linguriță de agar-agar, mai las câteva minute să fiarbă așa, apoi torn în forme de silicon formând jeleuri fără zahăr.

They are a hit every year. Asta se poate face din aproape orice fruct dulce dat să transpire bine la foc, și când se adună zeama, se culege o parte preparând-o astfel.

Treaba în sine e simplu de realizat, mai mult am vorbit doar despre asta. Nu ezitați să încercați. La fel puteți face magiun din alte fructe foarte dulci gen pere, caise dacă prindeți acel soi foarte zemos și dulce, corcodușe, sau tradiționalele prune (pe care le puteți combina cu mure, fiind în același sezon). Spor!